Ineke van Gent: Tijd is eigenlijk niet te vatten

Met dertien Kamerjaren is Ineke van Gent nu het langst zittende fractielid van GroenLinks. Hoe heeft zij de politiek zich in die tijd zien ontwikkelen? “Het is totaal veranderd. De sfeer in Nederland is volledig omgeslagen. Er zijn allerlei nieuwe partijen opgekomen. Een beetje hysterische toestanden in de politiek, afzetten tegen bevolkingsgroepen, meer beveiliging. Toen ik hier in ‘98 binnenkwam werd ik gezellig door Paul Rosenmöller opgehaald en kon ik zo met ‘m meelopen. Daar is nu zonder toegangspas geen sprake meer van. Je went er ook aan, dat vind ik het allerergste.”

Heeft de politiek zich daarmee ongewild ook steeds meer afgesloten van de burger? “Openheid is voor de politiek symbolisch. Dat je gewoon naar binnen kunt lopen, politici kunt ontmoeten en dat politici burgers kunnen ontmoeten. Maar dat is een stuk geforceerder geworden. De politiek is ook oppervlakkiger geworden; sneller, wisselender van onderwerpen, eigenlijk volcontinu.”

Lees verder….

 


Lees het hele interview in het boek Tijd voor Politiek! De rijk met zwart/wit-foto’s geïllustreerde bundel telt 291 pagina’s en is leverbaar vanaf 25 juni 2012.

Bij de bundel hoort kosteloos een full colour versie voor de iPad.
De iPad-versie is ook los te bestellen.

Info + direct bestellen: http://www.gopher.nl/shop/title.asp?barcode=ISBN&id=9789051797824